MTB /ATB fietsen

Mountain bikes of All Terrain Bikes? ATB fietsen zijn zogenaamde All Terrain Bikes, fietsen die zijn ontworpen om op elke vorm van ondergrond bereden te worden. Een ATB is in tegenstelling tot een MTB voorzien van verlichting, reflectoren, zijreflectoren, fietsbel en vaak spatborden. Ten opzichte van de “normale” fietsen hebben ATB-fietsen over het algemeen een iets kleiner frame met dikkere framebuizen, brede banden met een sterk profiel, en schokbrekers. De fietsen zijn wat steviger dan normale fietsen maar daardoor ook wat zwaarder. Een Mountain bike is wat lichter door het ontbreken van de bovengenoemde onderdelen. Wellicht een klein onderscheid maar voor de echte Mountainbikers een wezenlijk verschil.

ATB voor de stad & MTB voor het ruige werk

Bij Mountain biking maak men grofweg onderscheid in vier disciplines, Cross country, Downhill, Freeride en Trials/street riding. Voor elk type sport worden specifieke fietsen gebruikt. Cross country fietsen zijn lichtgewicht en hebben meestal voorvering en soms ook achtervering (tot wel 15 cm). De fietser zit vrij rechtop maar veel minder dan in de downhill discipline. De downhill fietsen zijn wat zwaarder, hebben meer vering en de zit is meer rechtop. Downhill wordt in Nederlnad betrekkelijk weinig gedaan bij gebrek aan heuvels en bergen. (Da’s logisch zou onze grote sportfilosoof zeggen.)

Freeride fietsen en downhill bikes lijken veel op elkaar. De freeride fietsen zijn wat stabieler en beter te beheersen bij lage snelheden. Trial bikes zijn de meest specialistische MTB fietsen. Vaak zonder zadel omdat de rijders tijdens de trials niet zitten, zeer sterke remmen, bredere banden en profielen for extra grip en zeer kleine versnellingen om snel te kunnen accelereren.

Wij hebben van vrijwel alle merken altijd een showroom model in de winkel staan om te bekijken en eventueel uit te proberen.